ReSiPi Char Kuey Tiaw
Salam 1 alam kepada blogwalking.. Hahaha.. Aku kembali lg dgn entry baru.. Blog aku x hot pn.. tp xtau knp ramai y ziarah blog aku.. hahaha.. tah ape y dorh nampak kt blog aku nih.. cuty2 sekola cmnih, aku salu mandi lwt. ha4.. mmg tu tabiat aku dr dulu.. lagi xpukul 1, x mandi. ngeh3,, pagi nih xtau nk wtpe..so update je la blog.. oh ye, aku nk share resipi masakan.. tu pn aku p copy kt website len aa.. memandangkan aku ske char kuey tiaw, aku share je lha.. spe rse nk cuba, leh r cuba,, :)
Resipi Char Kuey Tiaw..
Bahan-bahan ( 2 org )
- 1/2 bungkus kuey teow
- 2 sb cili boh
- 2 ulas bawang merah (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (diketuk/cincang)
- sedikit isi ayam -dihiris
- 5-6 ekor udang besar-dibuang kulit dan tinggalkan bhgn ekor
- 3 sb kicap pekat
- 1 sb kicap cair
- 1 sb kicap manis
- 3 sb sos cili
- 20 sen taugeh
- 20 sen kucai (di kerat2)
- 5 biji cilipadi - diketuk dan dibuang biji
Cara-cara
- Tumis bawang putih dan merah hingga naik bau.Masukkan cili boh dan kacau hingga cili masak (penting cili masak utk elakkan sakit perut)
- Masukkan udang dan hirisan ayam dan gaul rata.Setelah separuh masak,masukkan kicap pekat,kicap cair,kicap manis dan sos cili (boleh masukkan sedikit air jika tumisan terlalu kering)
- Setelah mendidih,masukkan kuey teow dan cili padi.Gaul rata.
- Segera masukkan kucai diikuti taugeh.Gaul rata dgn api yg kecil. Pastikan kucai telah layu di dlm gorengan kuey teow.
- Hidangkan.Enak dimakan begitu sahaja atau dgn cili jeruk